Jdi na obsah Jdi na menu

POČÁTKY

23. 1. 2020

Takže ahoj všichni .Skupina Kabát byla založena v Teplicích v roce 1983, plus mínus jeden rok. Kapela se dodnes nedohodla, a nepomohla ani metoda rozpadu radioaktivního uhlíku na botách Milana Špalka, které se z této schůzky zachovali.

Zakládajícími členy byly M.Špalek a T.Krulich. Později se ke skupině přidali Radek Hurčík a Josef Vojtek. Jako poslední tuto sestavu doplnil O.Váňa. V této sestavě kapela funguje nepřetržitě od roku 1989.

Zakládajícími členy byly M.Špalek a T.Krulich. Později se ke skupině přidali Radek Hurčík a Josef Vojtek. Jako poslední tuto sestavu doplnil O.Váňa. V této sestavě kapela funguje nepřetržitě od roku 1989.

Z počátku skupina vystupovala pouze v Teplicích a okolí, jako lokální rocková kapela. Zásadním bodem pro další vývoj byl rok 1991, kdy vyšla první řadová deska s názvem „Má jí motorovou“ a v zápětí album „Živě“. Na základě kladného ohlasu, podepsala skupina exlusivní smlouvu s vydavatelstvím Monitor.První řadovou deskou u tohoto vydavatelství byla deska „Děvky ty to znaj“ a následovaly: Colorado, Země plná trpaslíků, Čert na koze jel, Mega Hu, Go Satane Go, Suma Sumárum (best of), Dole v Dole, Corrida. Novodobě Banditi di Praga, Do pekla/Do nebe.

V roce 1999 začala skupina Kabát spolupracovat s Pink Panther Agency. Agentura se stala managementem skupiny a tato spolupráce trvá dodnes. Od roku 2013 kapele vydává nosiče domovský label Pink Panther Media.

Vrcholem 10. výročí kapely ode dne vydání prvního alba bylo koncertní turné „Suma Sumárum 2002“, které bylo na svou dobu technicky naprosto ojedinělé orientací na střed stadionů, a které tehdy navštívilo více jak 60.000 návštěvníků.V roce 2003 vyrazila skupina na dlouho očekávané tour 2003.A to bylo především kvůli vycházejícímu albu Dole v dole .To byl onen „zlomový bod“ v historii kapely. Toto turné se stalo na dlouhou dobu nejúspěšnějším turné v novodobých dějinách samostatné České Republiky.

Kapela získala nespočet ocenění, jako: ceny Anděl, Český Slavík, kapela roku ve všech možných i nemožných anketách, klip roku, nejprodávanější rockové album roku, absolutně nejprodávanější album roku ve všech kategoriích, nejlepší koncert roku, …

Dnes je skupina Kabát považována odbornou i laickou veřejností za nejúspěšnější českou rockovou skupinu. Nikdy nepřerušila svou činnost, a beze změn v jedné sestavě existuje, pravidelně koncertuje, a vydává nová alba (tak, jak jsme již uvedli) od roku 1989, což je v této branži minimálně obdivuhodné.V roce 2010 získali Kabáti na konci listopadu zlatého slavíka v kategorii skupina, a to i přesto, že v Česku ani jednou nevystoupili a odehráli pouze čtyři koncerty na slovenských festivalech. Cenu za kapelu převzal Vladimír Kočandrle ze společnosti Emi, jelikož členové skupiny v té době pracovali na připravované desce.Dne 10. prosince 2010 vydali CD s názvem Banditi di praga . Přestože vyšlo pouhé tři týdny před koncem roku, stalo se s 68 000 prodanými kopiemi nejprodávanějším albem v Česku za rok 2010.S touto deskou Kabáti zároveň překonali hranici 1 000 000 prodaných nosičů, za což 21. dubna 2011

 

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=skupina+kabat&ie=utf-8&oe=utf-8

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=kabati+turn%C3%A9&ie=utf-8&oe=utf-8

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=kabat+historie&ie=utf-8&oe=utf-8

https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=skupina+kabat&ie=utf-8&oe=utf-8

Historie - Kabát

 

 

 

2883168_v0.jpgkabatiiiiii.png

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář